Dolda fel
Vid bostadsaffärer, oavsett om det gäller en fastighet (hus, villa) eller en bostadsrätt, är dolda fel ett ämne som ofta är en orsak till oro. Att som köpare stöta på ett allvarligt fel eller en skada först efter att köpet är genomfört och bostaden tillträtts är en oväntad och frustrerande situation.
För regleras säljarens ansvar för fel, inklusive dolt fel, enligt jordabalken medan köplagen tillämpas vid köp av bostadsrätt. Skillnaderna mellan dessa regelverk är i många delar stor och därmed viktig att förstå. Innan du tar steget in i en tvist om dolt fel i fastighet eller bostadsrätt, som ofta innebär både stora kostnader och komplexa tekniska frågor, är det avgörande att låta göra en juridisk bedömning. Kontakta oss idag för en kostnadsfri bedömning av din situation.
Även för säljaren av en fastighet eller bostadsrätt innebär risken för en tvist om dolt fel en stor osäkerhet. Har du fått ett krav ställt mot dig med anledning av ett dolt fel så är det alltid värt att kontakta en jurist. Vi kan hjälpa dig att bevaka din rätt vid tvist om fel eller dolda fel i fastighet eller bostadsrätt. Kontakta oss idag för en kostnadsfri bedömning av din situation.
Nedan redogör vi för vad som utgör ett dolt fel samt hur en tvist om dolda fel går till.
Vad är ett dolt fel?
Ett dolt fel i en fastighet är ett fel eller en brist som inte var uppenbar vid köpet och som köparen rimligen inte kunde upptäcka vid en noggrann undersökning. Det är ett fel som existerade redan vid tidpunkten för köpet, även om det upptäcks först senare. Dolt fel är i huvudsak en juridisk term som används i samband med fastighetsköp och regleras i jordabalken. Även vid köp av bostadsrätt så är det vanligt att hänvisa till att ett dolt fel föreligger. Det är dock inget krav enligt köplagen att felet ska vara dolt då köparens undersökningsplikt är avsevärt mindre omfattande.
Kriterier för att ett fel ska vara dolt:
Exempel på dolda fel:
Vattenskador som dolts bakom kakel eller väggar.
Konstruktioner som strider mot byggnormer och som inte framgick vid köpet.
Ansvar för dolda fel:
Om ett dolt fel i fastighet upptäcks så kan köparen kräva prisavdrag, skadestånd eller hävning. Hävning kräver att felet är väsentligt och i huvudsak förfelar syftet med köpet. Därtill så är rätten till hävning begränsad till 1 år efter köptillfället. Prisavdrag är det vanligaste kravet vid dolda fel i fastighet och ska beräknas som skillnaden mellan värdet på fastigheten i avtalat skick och i felaktigt skick vid köptillfället. Genom praxis har även tillåtits att värderingen av felet utgår från avhjälpandekostnaden (direktmetoden). Det finns inget krav på att köparen behöver invänta en rättslig bedömning för att börja avhjälpa felet.
Om ett fel eller ett dolt fel i bostadsrätt upptäcks så ska köparen i första hand kräva avhjälpande från säljaren. Säljaren har enligt köplagen såväl rättigheten som skyldigheten att avhjälpa fel och brister som upptäcks i bostadsrätten. Avböjer säljaren att avhjälpa felet så har köparen istället rätt att kräva prisavdrag. Prisavdraget ska beräknas som skillnaden mellan värdet på bostadsrätten i avtalat skick och i felaktigt skick vid köptillfället.
Vad du ska göra om du upptäcker ett dolt fel
Om du upptäcker ett fel i en fastighet eller en bostadsrätt som du har köpt ska du först och främst meddela säljaren om felet, vilket innebär att du gör en reklamation. I reklamationen ska du noggrant beskriva vad felet innebär och ange vilken ersättning du kräver. Om det inte går att fastställa ersättningsbeloppet vid reklamationstillfället kan du istället informera säljaren om att du kommer att specificera kravet när kostnaden är klarlagd.
Det är viktigt att du agerar snabbt och skickar reklamationen så snart som möjligt efter att du har upptäckt felet. Om du väntar för länge kan du riskera att förlora din rätt till ersättning, oavsett hur allvarligt problemet är. Du behöver dock inte reklamera samma dag som felet upptäcks utan har rätt att först undersöka felet närmare genom att till exempel anlita en besiktningsman för en teknisk undersökning eller en jurist för juridisk rådgivning. Skicka ändå reklamationen inom några veckor från det att felet blev känt för att vara säker på att den sker i rätt tid.
Vi samarbetar med Enkla Juridik AB