Bygglov


Kontakta oss idag för en kostnadsfri bedömning


Bygglov och förhandsbesked

Om du har fått ett avslag på din bygglovsansökan från byggnadsnämnden, eller om du är en granne som har invändningar mot ett beviljat bygglov för en intilliggande fastighet, kan du överväga att överklaga beslutet. Processen för att överklaga bygglov kan kännas överväldigande, och det är viktigt att förstå de aktuella reglerna. Att ta hjälp av en jurist är ett bra första steg.


Nedan redogör vi för vad ett bygglov är, hur en ansökan går till samt hur man går tillväga för att överklaga ett beslut som kommunen har fattat. 

Vad är ett bygglov?

Ett bygglov är ett tillstånd som krävs för att få uppföra, förändra eller riva byggnader eller anläggningar. Det utfärdas av kommunen och säkerställer att bygget följer gällande regler och planer, såsom detaljplaner och byggnormer. Bygglovet behövs för att säkerställa att byggprojektet inte orsakar olägenheter för omgivningen eller strider mot lagar och regler. Om du planerar att bygga nytt, göra ombyggnationer, bygga ut eller på annat sätt förändra en byggnad är huvudregeln att dessa typer av åtgärder kräver bygglov, men det finns undantag. För att vara säker på om just din planerade åtgärd kräver bygglov eller inte, är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för råd.

Vad är ett förhandsbesked?

Ett förhandsbesked är ett beslut från kommunen som ger en preliminär bedömning om huruvida en byggåtgärd kan godkännas eller inte, innan den formella bygglovsansökan lämnas in. Förhandsbeskedet kan ge en vägledning för den sökande om det är möjligt att bygga på en viss plats, eller om det finns hinder för byggnation, såsom exempelvis regler för byggnationens placering, höjd eller utseende i relation till omgivande områden.


Förhandsbeskedet är inte ett slutgiltigt bygglov, utan en indikation på hur kommunen ser på projektet utifrån de planer och regler som gäller. Det kan vara bra för att undvika att investera i detaljerad projektering om det finns risk att bygglov inte beviljas.

Att överklaga ett bygglov

Att överklaga ett bygglov följer en särskild process. När ett bygglov har beviljats eller nekats så får du ett beslut från byggnadsnämnden där det framgår vad beslutet innebär. Om beslutet går dig helt eller delvis emot kan du överklaga det. Beslutet ska innehålla en beskrivning av hur du kan överklaga och när överklagandet senast ska inkomma, vilket är 3 veckor från att du fick del av beslutet eller 4 veckor från att beslutet kungjordes. Även som granne eller på annat sätt berörd part har du rätt att överklaga bygglovet om du anser att det strider mot gällande regler eller om det påverkar dig eller din boendesituation negativt. Det är viktigt att du överklagar inom 4 veckor från att bygglovet kungjordes, annars förlorar du rätten att överklaga.


Din överklagan ska skickas till den kommunala byggnadsnämnden som fattade beslutet om bygglovet. Byggnadsnämnden vidarebefordrar sedan överklagan till länsstyrelsen för prövning. I överklagan behöver du ange ditt namn och kontaktuppgifter samt beskriva vilket beslut du överklagar. Du ska även motivera varför du anser att bygglovet ska godkännas, upphävas eller ändras. Det är möjligt att begära muntlig förhandling, men detta sker sällan.


Länsstyrelsen kommer att pröva överklagan och kan antingen avslå den, upphäva bygglovet eller begära att byggnadsnämnden fattar ett nytt beslut. Om länsstyrelsen inte ger dig rätt kan du vidare överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen, där du kan få en mer juridiskt detaljerad bedömning av ärendet.


Överklagande av bygglov är en juridisk process, så om du är osäker på hur du ska gå vidare är det en bra idé att ta hjälp av en jurist verksam inom området. Hos oss kan du få juridisk rådgivning avseende ditt bygglovsärende och hjälp att överklaga ett bygglovsbeslut. 

Byggsanktionsavgift

En byggsanktionsavgift är en avgift som en kommun kan utfärda när någon bryter mot plan- och bygglagen (PBL). Det kan handla om byggnation utan bygglov, att bygget inte följer de regler som är fastställda för byggnationen, eller att en byggnad används på ett sätt som strider mot gällande regler. Även för användande av en byggnad utan att ett slutbesked har meddelats kan föranleda en byggsanktionsavgift. Syftet med byggsanktionsavgiften är helt enkelt att avskräcka från att bryta mot bygglagstiftningen.


Om byggnadsnämnden har påfört dig en byggsanktionsavgift och du anser att den är felaktig eller orättvis kan du överklaga beslutet. Först är det ofta gynnsamt att du kontaktar byggnadsnämnden själv. I vissa fall kan en dialog med kommunen leda till att avgiften tas bort eller ändras, till exempel om det framgår att det var ett missförstånd eller om det finns särskilda omständigheter som bör beaktas.


Ändrar kommunen ändå inte sitt beslut kan du överklaga byggsanktionsavgiften till Länsstyrelsen. Överklagan ska inkomma senast 3 veckor från det att du fick del av beslutet om avgiften. I din överklagan bör du förklara varför du anser att avgiften inte ska tas ut, till exempel genom att visa att du inte har brutit mot gällande lagstiftning eller att det finns andra omständigheter som borde beaktas.


Om Länsstyrelsen också beslutar att bekräfta byggsanktionsavgiften och du fortfarande inte är nöjd med beslutet, kan du i vissa fall överklaga vidare till förvaltningsrätten. Det är viktigt att vara uppmärksam på tidsfristerna för överklagan, eftersom om du inte överklagar inom den angivna tidsperioden, förlorar du rätten att få beslutet prövat.


Det finns många rättsliga aspekter att beakta vid ett överklagande och det är därför en god idé att ta kontakt med en jurist för rådgivning eller för att företräda dig i överklagandet. Vi kan hjälpa er genom hela processen från rådgivning till drivande av ett överklagande.